Inhoud bewerken

Kunst en cultuur

Attracties

Musea

Maak er een culturele dag van en bezoek een museum. Duik bijvoorbeeld in de geschiedenis van het skûtsjesilen of bekijk de Friese historie van verschillende kanten in het Fries Museum.

Openluchtmuseum It Damshús, Nij Beets (5 km)

Het museum laat de bezoekers op een levendige en actieve manier ervaren hoe laagveenturf werd gemaakt en hoe de veenarbeiders leefden en werkten in de periode van 1863 tot ca 1920.

Meer op www.damshus.nl

 

Fries museum, Leeuwarden (30 km)

Het Fries Museum gaat over de Friezen en Friesland, een eigenzinnig stukje “buitenland in Nederland”. Over de 11 steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld.

image11

Meer op www.friesmuseum.nl

 

Landbouwmuseum, Earnewald (22 km)

Het Fries Landbouw Museum is een modern ingericht, levendig museum. De stoommachine uit de zuivelfabriek draait, het geluid van de karnmolen klinkt in de boterhoek en een boerenfamilie uit de terpentijd klaagt over de slechte oogst en de hoge waterstand. Overal zijn filmpjes te zien uit vervlogen tijden.

image57

Meer op www.landbouwmuseumfriesland.nl

 

Skûtsjemuseum, Earnewald (22 km)

Sinds juni 1998 is het skûtsjemuseum gevestigd in de Stripe, een nagebouwde historische scheepswerf. In de smederij, de zwaardenmakerij en de zeilmakerij krijgt men een indruk van het vakmanschap en de veelheid aan technieken en materialen die nodig waren om een skûtsje te bouwen. Ook worden er exposities gegeven en kunt u een opdrachtenroute volgen waardoor u zich een goed beeld kunt vormen van de geschiedenis van de Friese binnenvaart aan het begin van deze eeuw.

image58

Meer op www.skutsjemuseum.nl

 

It Kokelhûs fan Jan en Sjut, Earnewald (22 km)

Sinds 1957 is in het huis van een vroegere veenbaas een oudheidskamer gevestigd. Het huis werd omstreeks 1780 gebouwd. Tot 1955 woonden hier Jan en Sjut van der Berg, zij hadden een kruidenierswinkeltje, waren melkventers en hebben veel Earnewâldster vloermatten gevlochten van biezen (kokels of popels). Hiermee is de naam van deze oudheids- kamer verklaard.

image39

Meer op www.kokelhus.nl

 

Aldheidskeamer Uldrik Bottema, Aldeboarn (8 km)

In dit museum is de geschiedenis van Aldeboarn vanaf haar prilste begin tot aan heden in woord en beeld te zien. Het museum is ondergebracht in de uit 1736 daterende voormalige Boter- en Kaaswaag aan de Boorne. Haar werk bestaat uit landschappen en bloemen. Maar zo nu en dan maakt zo ook abstract werk. Sinds 1998 heeft zij les van Sikko Mulder, in de Meldij te Drachten. Petra Boldingh haar grootouders hebben in Aldeboarn gewoond en haar moeder is er geboren.

Meer op www.mineralengrou.nl/blog/aldeboarn-uldrik-bottema

 

Woudagemaal, Lemmer (43 km)

In dit informatiecentrum kan de bezoeker kennis nemen van allerlei wetenswaardigheden betreffende het ir. D.F. Woudagemaal, het grootste nog in werking zijnde stoomgemaal ter wereld, de historie van de Friese boezem en hetwaterbeheer in Fryslân en de rol van het Wetterskip Fryslân daarbij tot op heden.

Vanuit het bezoekerscentrum worden rondleidingen verzorgd naar en door het Woudagemaal.Fries Landbouw Museum is een modern ingericht, levendig museum. De stoommachine uit de zuivelfabriek draait, het geluid van de karnmolen klinkt in de boterhoek en een boerenfamilie uit de terpentijd klaagt over de slechte oogst en de hoge waterstand. Overal zijn filmpjes te zien uit vervlogen tijden.

Meer op www.woudagemaal.nl

 

Mineralogisch Museum, Grou (17 km)

Het Mineralogisch Museum in Grou is gevestigd in een boerderij, die rond 1984 is omgebouwd tot mineralogisch museum. Winter 2002 is het museum grondig verbouwd. Het museum is toegankelijk voor minder validen.

Er zijn wisselende exposities. 40 vitrines met edelstenen en mineralen. Prachtige heldere bergkristallen, geodes met dieppaarse amethistkristallen, knalgele zwavel uit Spanje, violette roseliet uit Marokko, etc

Meer op www.mineralengrou.nl

 

Gevangenismuseum, Veenhuizen (42 km)

In dit moderne en interactieve museum ontdekt u hoe we in Nederland omgaan met misdaad en straf vanaf 1600 tot en met nu en maakt u kennis met de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen.

Meer op www.gevangenismuseum.nl

 

Fries Scheepvaartmuseum, Sneek (28 km)

Het Friesch Scheepvaartmuseum is een veelzijdig museum over de historie van de Friesche scheepvaart van de 17e tot de 20e eeuw.

image14

Meer op www.friesscheepvaartmuseum.nl

 

Openluchtmuseum It Damshûs, Nij Beets (5 km)

Het museum laat de bezoekers op een levendige en actieve manier ervaren hoe laagveenturf werd gemaakt en hoe de veenarbeiders leefden en werkten in de periode van 1863 tot ca. 1920.

Meer op www.damshus.nl

 

Klompenmuseum, Noordburgum (27 km)

Waar zich eens het centrum van de Noordelijke klompenmakers bevond, is nu het Klompen- museum annex Scherjon’s Klompenmakerij gevestigd. In het museum is een video presentatie over het klompenmakersambacht.

www.klompen-scherjon.nl

 

Jopie Huisman museum, Workum (50 km)

Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman, De Stichting Jopie Huisman Museum werd in 1986 opgericht, met als doel het exposeren van het werk en het uitdragen van de filosofie van de kunstenaar.

www.jopiehuismanmuseum.nl

 

Nationaal rijtuigmuseum, Leek (33 km)

Een internationaal vermaarde verzameling van zo’n driehonderd rijtuigen. Het museum is gevestigd in een van de fraaiste Groninger ’Borgen’, Nienoord.

www.rijtuigmuseum.nl

 

Museum Kinderwereld, Roden (36 km)

Een museum boordevol oud en antiek speelgoed, maar ook de plaats waar de allernieuwste computergames worden gespeeld.

www.kinderwereld.net

 

Veenpark en museum ’t Aole Compas, Barger Compascuum (91 km)

’t Aole Compas, Barger Compascuum Ten Oosten van Emmen ligt ’de Wereld van Ven’: 160 ha natuur, moerassen en dorpjes. Oude tijden herleven in het openluchtmuseum.

Meer op www.veenpark.nl

 

Museum de Buitenplaats, Eelde (47 km)

Het museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats is gevestigd in een schitterend gerestaureerd pand uit de 17e eeuw.

www.museumdebuitenplaats.nl

 

Nationaal Hunebedden Informatiecentrum, Borger (70 km)

Borger wordt met recht de hunebedhoofdstad van Nederland genoemd. U vindt er het grootste hunebed van Nederland en de meeste hunebedden bijelkaar. Daarnaast kunt u terecht in het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum voor o.a. audio-visuele programma’s, hoorspelen en een speciale jeugdafdeling.

image4

Meer op www.hunebedcentrum.nl

 

Openluchtmuseum Ellert en Brammert, Schoonoord (68 km)

In dit museum herleeft het verleden van Zuid-Oost Drenthe. U vindt er een plaggenhut, een Saksische boerderij, een tolhuis, een schooltje, een smederij en zelfs een gevangenis. Een speeltuin en een kinderboerderij maken het geheel compleet.

Meer op www.ellertenbrammert.nl

 

Meer bezienswaardigheden?

Meer zien van de omgeving? Neem dan eens een lekkere frisse duik in een zwembad. Ook leuk voor de jeugd. Of bezoek een dierentuin. En natuurlijk is de natuur zelf een grote openluchtmuseum.

Attracties