Inhoud bewerken

Ontdek de mooiste routes

Omgeving

Fietsroutes

Wie De Veenhoop als uitgangspunt voor een fietsroute neemt, heeft het landschap voor het uitzoeken. Aan de zuidkant ligt het bosgebied van Beetsterzwaag, aan de noordkant komt u terecht in het knusse coulisselandschap en De Veenhoop zelf ligt in het laagveengebied van het Nationaal Park de Alde Feanen. Elke dag opnieuw kunt u een mooie route fietsen. Wij hebben voor u een aantal fietsroutes uitgezocht.

 

Veerpontjes Route 47km

Tijdens deze route kruist u regelmatig rivieren en meren door middel van veerpontjes. Dit is een belevenis op zich en maakt het tot een zeer charmante route.

Download route

 

Jan Durks route 12km

Deze fietsroute brengt u langs de vogelkijkhut van de Jan Durkspolder. In deze Jan Durkspolder, een onderdeel van het Nationaal Park, zijn afzonderlijke waterpartijen ontstaan, die een grote aantrekkingskracht uitoefenen op foeragerende en pleisterende vogels. De graslanden aan de rand van de polder bieden broedgelegenheid aan weidevogels.

Op de broedlijst komen, naast de gewone soorten, ook bijzondere soorten voor zoals de Geoorde Fuut, Waterral, Porseleinhoen, en Klein en Kleinst Waterhoen.

Op de slikveldjes verblijven veel steltlopers en plevieren. Geen wonder dat roofvogels hier graag komen. De Kiekendief maar ook de Slechtvalk en de Visarend laten zich hier zien. Ook vindt u hier de Steltkluut, Strandloper, Grote Grijze Snip, Grauwe Franjepoot en de Witvleugelstern. Tip: neem uw verrekijker mee.

Download route

 

Knooppuntennetwerk Zuid-Oost Fryslân

image35

Ook kunt u zelf uw fietsroute zelf samenstellen. Op allerlei plaatsen in de gemeente hangen speciale bordjes die fietsknooppunten aangeven. Ze maken deel uit van het fietsroutenetwerk. Dit nieuwe netwerk geeft fietsers in het gebied de mogelijkheid om van knooppunt tot knooppunt een eigen route samen te stellen.

Alle knooppunten krijgen een eigen nummer en de routes er naar toe worden aangegeven door middel van bewegwijzeringsbordjes. Op de knooppunten staan panelen met informatie over de omgeving. Bij de receptie kunt u het hele fietsroutenetwerk bekijken en uw route alvast uitstippelen.

Bekijk de fietsknooppunten in Friesland

 

Fietsen of wandelen

Natuurlijk is De Veenhoop en de omgeving ook prachtig om te voet te ontdekken. Bekijk onze wandelroutes

Omgeving