Inhoud bewerken

Onder meer de Elfstedentocht

Omgeving

Autoroutes

Ga er eens lekker met de auto eropuit. Bijvoorbeeld de Elfstedentocht. Of neem de fiets mee en rijd bijvoorbeeld naar de Zuidwesthoek van Friesland om daar te gaan fietsen (of wandelen).

Aldfaerserd-rute

De titel van deze route betekent zoveel als “erfdeel van onze voorvaderen”, en loopt langs een aantal dorpen rond Makkum. In de dorpen Piaam, Ferwoude, Allingawier en Exmorra zijn een aantal unieke panden ingericht die laten zien hoe onze voorouders ruim 100 jaar geleden leefden. Aan deze tocht besteedt u in de regel een hele dag, en alles is bereikbaar per auto of fiets.

image52

 

Elfstedentocht

Eeuwenoude steden en stadjes met historische monumenten, dromerige straten en grachten, waar u veel van de geschiedenis opnieuw kunt ervaren. Meer dan 70 musea en oudheidskamers brengen de historie tot leven. Het is leuk om uw eigen Elfstedentocht te doen.

 

Molentochten

Drie hele speciale tochten langs de mooiste molens van Friesland, samengesteld door de Stichting ‘De Fryske Mole’. De tochten bestrijken respectievelijk: omgeving Dokkum (65 km), omgeving Leeuwarden (54 km) en omgeving Bolsward (55 km). Vele molens draaien nog, en dan kunt u goed zien, hoe het oude ambacht van molenaar in tijden van weleer werd uitgeoefend.

 

Swalk-rûtes (zwerf-routes)

Deze tochten kunt u per fiets, kano en zelfs wandelend doen. U komt langs kleine Friese dorpen in vier gebieden: de zogenaamde Greidhoeke, De Grutte Lauwerskrite, Tusken Waad en Stêden, en De Súdwesthoeke. De routemogelijkheden zijn samengebracht in drie boekjes per gebied: één met fiets-, één met wandel-, en één met kanoroutes. Ze geven een beschrijving van dorpen, historie, natuur en landschap.

Daarnaast vindt u informatie over verblijfsaccomodaties, fiets- en kano-verhuur, etc., zodat u zelf meerdaagse zwerftochten kunt samenstellen.

 

Terpentocht

De ANWB heeft deze autoroute (ca. 135 km) zorgvuldig voor u samengesteld, zodat u een goed beeld krijgt van de wijze waarop men zich vroeger dankzij de terpen standhield. Het vertrekpunt is Leeuwarden en de tocht eindigt in het Lauwersmeergebied. U bezoekt o.a. de hoogste terp in Friesland in Hogebeintum (bij Holwerd).

Omgeving